Breda toch weer te sterk voor rugbyers Flakkee

Na een week rust troffen de rugbyers van E.F.R.C. Eilanders voor de 3e keer in een half jaar het 3e team van RC Breda. In april en mei werd vriendschappelijk gespeeld en boekten de mannen van ons eiland in het laatste duel hun eerste overwinning, nu ging het om het echie. Breda verraste ons door de aftrap met 3 uur te vervoegen en dat scheelde 3 spelers die andere verplichtingen hadden ’s ochtends. Daarbij opgeteld meer dan een handvol blessures, werk en andere sores en coach Darren Flynn zag zich genoodzaakt zijn kicks aan te trekken en zo een 12-tal compleet te maken. Echter dat zijn er nog 3 te weinig. Gelukkig had Breda twee reserves die maar wat graag het groengeel aantrokken en zo begonnen we op een drassig veld onder een heldere hemel aan wat vooraf gezien een spannende wedstrijd zou worden.

 De Eilanders vlogen kneiterhard uit de startblokken en zetten zoveel druk op de thuisploeg dat die alle zeilen moesten bijzetten. De strijd speelde zich voornamelijk op de helft van de tegenstander af en de voorwaartsen zetten keer op keer sterke fases op. Knullig balverlies leidde zorgde ervoor dat er verschillende keren net niet gescoord werd en daar maakte Breda gebruik van door hun mannetje meer goed te gebruiken. Ondanks geweldige tackles van o.a. speler/coach Flynn, Aaron Huizer, captain Roland Trommel en debutant Ricardo van Gerven lukte het de Brabanders toch een aantal keer te scoren via goed spel in de lijn waardoor het bij rust 26-0 stond.

Trommel moest vanwege een rugblessure het veld verlaten in de rust en omdat één van de tegenstanders de harde tackles van de Eilanders danig aan den lijve had ondergaan gingen we tweede helft in met 14 tegen 13, waarbij scrumhalf Joost Kastelein de positie van Trommel innam en Flynn van flanker naar nummer 9 ging en werd afgesproken met een mannetje minder te scrummen.

Met frisse moed gingen de Eilanders ondanks de nu af en toe stevig neerkletterden regen ten aanval en uit een mooie kick op zichzelf van Kastelein wist Corné van Eck na een scrimmage op de grond het ovaal over de trylijn te drukken waarna eerstgenoemde de bal via de deklat converteerde en zo de eerste 7 punten op het scorebord bracht. De rugbyers van Flakkee putten hier nieuwe elan uit en bleven sterke druk uitoefenen met prima breaks van Jorma Snoek, Leendert Maliepaard en John van Es. Maar het gebrek aan competitie-ervaring betaalde zich toch uit en nadat Kastelein vanwege een bloedneus een minuut of 10 naar de kant moest maakte Breda goed gebruik van de ruimte door het veld breed te houden. Ondanks oplettend werk van full-back Rombout Boot en een paar try-saving tackles van Robert Dee wisten ze de score flink uit te bouwen tot een 66-7 eindstand na een zware, faire en vooral leuke partij rugby.

Tot Dick of the Day werd try-scorer Van Eck benoemd die het wat hoog in zijn bol kreeg en fly-half balletjes in de lucht schoot, hij verrichte dan wel weer een heldendaad na de wedstrijd door zijn Zumba te laten eindigen in een grote plas modder. Als voorbeeld voor zijn niet aflatende inzet werd Niels ‘Haddock’ Hoogendoorn uitgeroepen tot Man of the Match en drager van Ut Kaellef Tuugje dat hij glunderend van trots om de schouders hing.

Alle supporters bedankt voor de komst en oud-coach Jan Schaap voor de aanwijzingen. Komende zondag staat de thuiswedstrijd tegen de sterke combinatie van Dordrecht en Etten-Leur op het programma. De kick off is om 14:30 aan de Oostplaat in Middelharnis, komt dat zien.