Eerste zege Rugbyers Flakkee bij kunstlicht

Om een aantal competitievrije weekeinden te overbruggen speelde de E.F.R.C. Eilanders afgelopen zaterdag een oefenwedstrijd tegen een eveneens nieuw team de ORC Black Bulls uit Overloon. De gasten uit Noord-Brabant hadden vanwege Sinterklaas en andere bezigheden maar 12 spelers en daarom speelde Bert Overweel de eerste helft bij hen mee zodat we met 14 tegen 13 begonnen. Voorzitter Tim Mudde verving de afwezige trainer Ruud van Gilst omdat de andere trainer, Darren Flynn de wedstrijd floot. De Black Bulls bestaan een half jaar langer dan de Eilanders maar spelen nog geen competitie en aangezien zij geen ervaren 1e rij hadden werd er uncontested gescrumd, een tegenvaller voor de thuisploeg die daar juist vaak een overwicht hebben. Met 6 zaterdag- en 8 zondagspelers aan Eilanders kant weet u nu alles en werd de wedstrijd rond kwart over vier, op een door mist en kunstlicht beschenen veld, afgetrapt door captain Joost Kastelein.

Het eerste kwartier ging vrij gelijk op. De Eilanders hadden twee debutanten van de zaterdag, Quintus Blok en Martijn Hout, in het pack en dat was nog even wennen. Met Dave Vogelaar in de centers was er wel meer druk vanuit de driekwarters maar het passen liet te wensen over en daarom kregen we teveel scrums tegen die door het uncontested scrummen altijd voordeel voor de Black Bulls opleverde. Kastelein liet zien dat hij goed opgelet had de afgelopen maanden in de competitie en na 15 minuten een penalty snel en voordat de tegenstander het doorhad was de eerste try gescoord die hij zelf converteerde naar een 7-0 stand. De tegenstander had de verre rit van 168 km echter niet gemaakt om als kanonnenvoer te dienen en wist door een goed uitgespeelde lijn drie minuten later tegen te scoren waarbij de conversie werd gemist. Flanker Jac van Eck had er zin in en maakte break na break waarbij hij in de 25e minuut onze tweede try wist te scoren. Drie minuten later herhaalde Kastelein zijn eerdere kunstje en sprintte snel weg na een overtreding rond de middenlijn en werd nooit meer ingehaald door de tegenstander en scoorde 17-5. Dave Vogelaar bekroonde een goede fase door het afronden van een aantal prima pick & go’s en scoorde de bonustry in de 36e minuut nadat Arjan Aarnoudse tot twee keer toe al vlak bij was. Er slopen nu wat slordigheidjes in het spel en daar wisten de gasten van te profiteren in de 38e minuut en brachten de stand terug tot 22-12. Toch waren de laatste punten voor de thuisploeg die ondanks het waterkoude weer toch weer door zo’n 50 toeschouwers werden aangemoedigd. Jorma Snoek, op zijn oude positie als tight-head prop ramde door de verdediging van de Oost-Brabanders en scoorde de 5e try die door full-back Robert Dee netjes werd geconverteerd tot de 29-12 ruststand.

Tijdens de korte rust, om iedereen warm te houden, keerde Overweel terug in het groengeel van de Eilanders en ruilden Hans Verkamman en Martijn Hout van team. Omdat één zwarte stier geblesseerd was ging de strijd nu 12 tegen 12 verder waarbij werd gekozen om zonder 3e rij te spelen. De combinatie van het zaterdag- en zondagspelers bleek in de 2e helft beter op elkaar ingespeeld te zijn. In het 3e kwart van de wedstrijd werd de overwinning veilig gesteld door tries van Snoek, die slim uit een ruck blind vlak langs de zijlijn ging, een prachtige break van Vogelaar en wellicht de mooiste individuele try van de dag door Jac van Eck die met een geweldige slalom de complete verdediging van de gasten verschalkte. Kastelein verzilverde twee van de 3 tries waardoor met nog 20 minuten te gaan de score was opgelopen naar 48-12.

De Black Bulls wisten door goed spel over de vleugels wel gevaarlijk te worden maar prima tackles van o.a. Johan Kievit, Roland Trommel en de snelle full-back Dee wisten vooralsnog scores te verhinderen. De line-outs gingen steeds beter en springer Johannis Struik wist zelfs meer en meer ballen van de tegenstander te onderscheppen, waarbij hij nog genoeg lucht overhield om een paar harde tackles op doorgebroken voorwaartse stieren te maken. Ook hooker Niels Hoogendoorn was weer lekker op dreef met zijn rushes waarmee hij elke keer twee of drie tegenstanders aan zich bond. Zo’n 10 minuten voor tijd moest Van Eck naar de kant nadat hij met een brute tackle een grote kans van de Bulls wist te voorkomen maar zijn hoofd behoorlijk blesseerde. De Eilanders besloten met één man minder door te spelen en daar wisten de gasten wel raad mee die nog twee keer het ovaal over de lijn wisten te drukken en de eindstand op 48-22 brachten.

De eerste overwinning van dit seizoen werd in het clubhuis gevierd met een gezamenlijke BBQ, uitwisseling van ervaringen als nieuwe rugbyers en de belofte om in het voorjaar op tegenbezoek te gaan bij de Black Bulls. Tot Man of the Match werd Johannis Struik uitgeroepen waarna werd overgegaan tot de Movember feestelijkheden, maar daarover meer in een volgend stukje. Caro Stolk wederom bedankt voor de foto’s, sorry dat je zulke koude handen kreeg. Quintus Blok bedankt voor het regelen van alles, Dirty voor de warming up, Pijkie voor het fluiten, Rianne voor de verzorging en Richard voor de bar. Zondag 17 december staat de volgende thuiswedstrijd op het programma tegen de combinatie Bokkenrijders/Maastricht Maraboes, aftrap 14:30.