Eilanders winnen eerste Harry Stolk Bokaal

Eindelijk was het zover, de moeder aller wedstrijden. Dit jaar werd de traditionele Nieuwjaarswedstrijd tussen de Eilanders en de Overkanters voor het eerst om de Harry Stolk Bokaal gespeeld. Stolk was grensrechter bij onze club en overleed begin 2018 na een kort ziekbed.
Al maanden werd er over gespeculeerd welke trucks de ploegen zouden uithalen om de tegenstander te verrassen. De Eilanders waren natuurlijk gebrand op een overwinning na twee nederlagen de afgelopen jaren en manager en tijdelijk captain Aaron Huizer had er alles aan gedaan om op volle sterkte aan de kick off te verschijnen. Geblesseerde spelers werden met paardenmiddelen opgelapt, oud-spelers werden uit de mottenballen gehaald en gastspelers werden door beide teams uitgenodigd om toch maar met een representatief team aan de start te verschijnen. Voorwaarde was wel dat elke speler ooit voor de Eilanders gespeeld moest hebben. Het bestuur zocht naar een internationale wedstrijdleiding en vond dat in D2, TMO-referee Darren Flynn en scheidsrechter Darren Tebbitt. Het beloofde een frisse maar mooie avond te worden dus rond half 4 gingen de lichten aan en maakte het publiek zich op voor de opkomst van de teams.

Terwijl de Eilanders het veld in orde maakte klonk er een luid Aaarghhh uit de bosjes en kwamen de Overkanters in piratenkledij- en schip richting het veld. Nadat ze hadden aangemeerd werd het sein gegeven om te enteren en onder luid applaus van Eilanders en publiek bestormden zij het veld. Na de toss kickte Twan de Waard af namens de Overkanters en begon de harde maar faire wedstrijd. De gasten, spelers die niet op Flakkee geboren zijn, namen al snel de leiding, door een goed uitgespeelde lijn waarbij David Schram uiteindelijk scoorde. Net als vorig jaar waren de Eilanders niet onder de indruk en beukten er stevig op los. Het veld werd optimaal gebruikt in de 11 tegen 11 wedstrijd en vooral de backs sprinten over het prima veld. Na een minuut of 8 wist Huizer de gelijkmaker te scoren na een goede en onhoudbare break. Er werden over er weer keiharde tackles gemaakt en dat leverde genoeg oeh en ah reacties van het publiek op. Schram wist na goed werk in de rucks met een break door het midden van het veld 5-10 te scoren en De Waard verzilverde de conversie voor een 5-12 tussenstand. De Eilanders knokten zich terug en wederom was het Huizer die na goed werk van half-backs Joost Kastelein en Dennis van der Broek 10-12 kon scoren. Scorers en overtredingmakers werden beloond met wat piratendrank tijdens de bedrijven door, dat hielp ook bij het warm houden van de ledematen en aan beide kanten werd nu meer in de lijn gespeeld waar verschillende Colts (oudste jeugdspelers) lieten zien dat ze met sprongen vooruit gaan in hun spel. De Overkanters profiteerden nu meer en meer van de ervaring in de lijn en Gijs Braanker wist daar van te profiteren waarbij De Waard nogmaals een conversie raak trapte. Vlak daarna ontsnapte Robert Dee aan de verdediging van de gasten en sprintte naar een 15-19 stand, maar Gijs Braanker zorgde toch weer voor een try verschil door uit een snel genomen penalty op de 5 meter lijn door de laatste linie van de Eilanders te stormen. Enkele minuten voor rust wist Imke de Ruiter zijn goede spel in de eerste helft te belonen na een snelle bal van scrumhalf Tim Mudde uit de ruck, maar een fractie van een seconde voor hij het ovaal had gedrukt was er door referee Tebbitt gefloten. De Eilanders hadden wederom de trukendoos opengegooid want Huizer was naar de grond gegaan onder een luid “Mayday, Mayday” waar de leidsman zeer gevoelig voor bleek. Overkanters captain Mudde vroeg om een TMO, een primeur in rugby Nederland maar het geluk was aan de zijde van de thuisploeg en de try werd afgekeurd. Met een 15-24 werd er vervolgens maar wat eerder gerust.

Na de pauze ging de wedstrijd lang gelijk op, kansjes en kansen over en weer zorgden voor spanning bij de aanhang. Overkanter Olivier Pijls maakte een geweldige run met een paar mooie side-steps maar werd door een snoeiharde maar faire tackle in volle vaart van Robert Dee gestuit. Aan Eilanders kant werden er wat wissels toegepast waardoor de scrum meer en meer een prooi voor de groengele thuisploeg was en het overwicht verschoof. Thomas Dee profiteerde van slechte tackles van de Overkanters en liet zien dat 2e rijers net zo goed een half veld kunnen over rennen en scoren. Huizer trapte de conversie raak en met een 22-24 tussenstand was alles nog mogelijk. Leendert Maliepaard had de overwinning in de handen maar maakte een knock-on terwijl hij viel voor de winnende try. Het overwicht in de voorwaartsen voor de Eilanders betaalde zich tenslotte uit doordat zij een scrum van de Overkanters wonnen waarna Teus Stolk werd aangespeld die zich door twee verdedigers heen beukte en voor een 27-24 stand zorgde. Er was nu nog één minuut te gaan en de Overkanters zetten alles op alles met een verrassende kick off voor de backs diep in het veld. Eilanders full-back Robert Dee wist de bal net voor de trylijn te pakken te krijgen maar drukte hem vervolgens in zijn eigen trygebied waardoor de Overkanters nog een laatste 5 meter scrum kregen. De laatste krachtsinspanning leverde na seconden over en weer de bal tussen de benen uiteindelijk keen bal aan Eilanders kant op die uit werd getrapt waarna een oerkreet opsteeg ui de gelederen van de thuisploeg. Het publiek beloonde de strijders met een luid applaus terwijl Teus Stolk door zijn ploeggenoten op de schouders door het erepoortje werd gedragen.

De historische overwinning voor de Eilanders werd uitgebreid gevierd tijdens de aansluitende Nieuwjaarsreceptie waarbij voorzitter Tim Mudde het aanwezige publiek bedankte en de hoop uit sprak dat het maar druk mag worden bij de resterende thuiswedstrijden dit seizoen op Flakkee om te beginnen komende zondag. Coach Eus van Dijk, die een prima pot rugby had gezien van beide zijden verkoos Teus Stolk tot Man of the Match en terwijl hij stond te glunderen in Ut Tuugje mocht hij ook de naar zijn vader vernoemde Bokaal in ontvangst nemen van zijn moeder tijdens een staande ovatie. Kwik, Kwek en Kwak werden nog even naar voren gehaald om een aantal ‘gevonden’ bekers terug te bezorgen voordat Maliepaard door de referees werd uitgeroepen tot Dick of the Day en de drink of en liedjes het feest compleet maakten. Na het officiële gedeelte deden de spelers zich tegoed aan de heerlijke maaltijd en werd deze editie van de Moeder aller Wedstrijden nog eens stevig doorgenomen aan de bar.

Al het publiek bedankt voor de aanmoedigingen, Caro en Koen bedankt voor de foto’s en Jeanet Kastelein voor de catering. Op zaterdag 2 februari spelen de zaterdagspelers en de Oude Meesters een thuiswedstrijd tegen de Oude Meesters van o.a. Delft, Gouda en Rotterdam maar eerst komen de senioren komende zondag uit tegen SRC THOR 2. De wedstrijd begint om half 3 en iedereen is wederom van harte welkom voor een mooie pot rugby.