Overkanters verslaan Eilanders door sluwe zet

Er werd al weken met spanning naar uitgekeken, de titanenstrijd tussen de geboren Eilanders en zij wiens kribbe buiten het eiland stond. Een gebroken dwarslat, wisseling van referee en verbale koude oorlog, het beloofde weer een spektakel te worden en dat werd het ook. De Overkanters onder aanvoering van captain Joost van Niel en manager Elleke Griekspoor verzamelden op Concordia en bleken onder hun schildersoverals en stofkapjes een paar ‘gastspelers’ te hebben die in een gesloten aanhanger het veld opgereden werden. De Eilanders werden nog meer uit hun voorbereiding gehaald toen de Overkanters met afzetlint een nieuwe trylijn op 5 meter uizetten en een minidoel opbouwden, omdat het eigenlijke doel ‘onveilig’ was. De Eilanders met manager Aaron Huizer aan het hoofd lieten zich echter niet gek maken en nadat hun scrumhalf Niek Verkerk de aftrap had genomen namen ze tot enigszins verrassend het initiatief. Waar de Overkanters hadden gerekend op voordeel in de voorwaartsen daar wisten de Eilanders uit de klauwen van de zware jongens te blijven en een meesterzet van Huizer, het schuiven van Jac van Eck naar de centerpositie leverde de thuisploeg de eerste 5 punten op. Het miniatuurdoel was echter een probleem waardoor de conversie gemist werd.

Was er al verteld dat penalty’s als knock-on, niet recht ingooien, hoge tackles en offside met een slok Dropshot of Roze Wodka werden bestraft en een try of conversie met een bittertje? Sommige spelers offerden zich maar al te graag op als hun teammaatje aangaf niet te willen/kunnen drinken, het was tenslotte best wel fris.
Van beide kanten werd er gestreden voor elke meter en naarmate de 1e helft vorderde kregen de Overkanters meer vat op de wedstrijd wat uitmondde in de 1e try door Niels Hoogendoorn die met mede eerste rijer Jorma Snoek prima fasespel afrondde. Daarna scoorden de Eilanders een try die echter volgens referee Tim Mudde in de dead ball zone was gedrukt en niet werd geteld tot hevige verontwaardiging van een aantal Eilanders die de door de Overkanters nieuwe lijnen niet wilden erkennen, maar zoals altijd bij rugby heeft de referee het laatste woord. Onder leiding van captain Joost Kastelein herpakten de groengele brigade zich en bleven het de Overkanters moeilijk maken waarbij Bart Knape, Leendert Maliepaard en Thomas Dee bij zijn rentree een plaag waren voor de Overkanters die met voormalig Cardiff Blues scrumhalf Darren Tebbitt die na 16 jaar zijn eerste wedstrijd speelde behoorlijk aan ervaring hadden toegenomen. De druk van de Overkanters kant hield echter aan en 1e rijders Brian van der Schraaf, Hoogendoorn en Snoek met locks Imke de Ruiter en captain Van Niel beukten elke keer op de verdediging van de Eilanders in die tenslotte moesten toegeven toen gelegenheid center Arjan Aarnoudse de bal kreeg en netjes de tweede try drukte. Daarmee was de ruststand van 5-10 bereikt.

De Eilanders wisselden Jack Smit voor 1e rijer John van Es die met een schouderblessure het veld moest verlaten en bij de Overkanters maakte Michel Ruitenbeek zijn rentree voor Van der Schraaf en kwam hockeyer Olivier Pijls op de wing te spelen voor Hans Verkamman.

Het talrijke publiek moedigde de gladiatoren nog eens aan en met een kick off van Roland Trommel begon de tweede helft. De Overkanters gingen verder waar ze in de 1e helft gebleven waren en scoorden vrijwel direct door Hoogendoorn hun derde try. Daarna gebeurde bijna het onmogelijke. Zo’n 5 meter vanaf de zijlijn nam Aarnoudse zijn aanloop voor de conversie op het minidoel en wist die volgens Eilanders linesman Johannis Struik nog raak te trappen ook. Het leverde hem behalve een bittertje natuurlijk ook gejuich en felicitaties op. De Eilanders vochten dapper door, maar moesten wel uncontested scrum aanvragen vanwege het wegvallen van Van Es en dat leverde hen meer balbezit op in de driekwarters. Kastelein zette talloze keren de Overkanters op het verkeerde been maar wist de snelle backs Jasper Stam en Chiem van Woerkom niet te verschalken. Eilanders Thomas Dee en zijn broer Robert maakten prima runs en Knape was zoals gewoonlijk een plaag voor doorgebroken tegenstanders en de referee en ook beide Colts (oudste jeugdspelers) Maurice IJpelaar en Smit maakten mooie breaks. Toch waren het de Overkanters die door slim spel van halfbacks Tebbitt en Trommel de onbezette kant van het veld kozen of de voorwaartsen net even sneller bedienden waardoor de score snel opliep door tries van Aarnoudse (conversie deze keer vanaf 1 meter voor het doeltje raak), Ruitenbeek na een snel genomen penalty en Pijls met een mooi uitgespeelde lijn. Eilander Johan Kievit wist een bijna zekere try van zijn zwager Trommel op miraculeuze wijze te voorkomen door zijn hand onder de bal te houden toen die gedrukt werd maar verder dan een tweede try van Van Eck, geen directe familie schijnt van medespeler en mede-Herkinger Corné trouwens.

In de laatste minuten scoorden de Overkanters nog twee bijzondere tries. De eerste was van Van Woerkom, vorig jaar nog topscoorder en gretige gastspeler, die na een run over 60 meter vanaf eigen helft in de hoek wist te scoren. De laatste 5 punter werd gedrukt door Imke de Ruiter in zijn debuut op Flakkee na een eerdere carrière bij het rugbyteam van de marine in Den Helder. Uit een bijzondere uitvoering van de line-out, de ‘Oliebol’ waarbij de Eilanders geen raad mee wisten, ontstond een maul die door de zware pack van de ‘bezoekers’ vakkundig over de trylijn werd gelopen waarop De Ruiter het ovaal wist te drukken.

Met een eindstand van 12-44 stapten de spelers onder luid applaus door het poortje en werd meteen gang gezet naar de warme douches en het koude bier. Vervolgens begon de Nieuwjaarsreceptie waarbij voorzitter Tim Mudde alle leden bedankte voor hun bijdrage van het afgelopen jaar en vooruit werd gekeken op de rest van het seizoen. Ook werd aangekondigd dat er een aantal oudere jeugdwedstrijden op Flakkee gespeeld gaan worden en er meer clinics op scholen gegeven gaan worden. Er werd getoost op het nieuwe jaar en daarna werd Arjan ‘Haywire’ Aarnoudse gehuldigd als Man of the Match en kreeg Ut Kaellef Tuugje aangemeten. In de drink-off tegen Dick of the Day Darren ‘Wounded Knee’ Tebbitt en Snee of the Day Janneke Zoon moest hij echter zijn meerdere erkennen in de Welshman die liet zien ook met de 3e helft nog veel te kunnen leren aan de Eilanders en Overkanters. Wie de foto’s precies gemaakt hebben weet ik helaas niet maar ze worden wel bedankt net als het publiek en natuurlijk de gastspelers.

Komende zaterdag spelen de senioren tegen de Brabarians in Boxtel, maar volgende week zondag is de volgende thuiswedstrijd op sportpark Van Pallandt als de cluster RC Tilburg/RC Eindhoven 2 de tegenstander is. De kick off is om half 3 en iedereen is natuurlijk van harte en gratis welkom.