Rugbyers verstevigen koppositie

De rugbyers van de Eerste Flakkeese Rugby Club Eilanders hebben de eerste plek in de Trophypoule van de 4e Klasse Zuidwest steviger in handen na de overwinning op RC Breda 3. Eerder dit seizoen stapten ze na een ‘offday’ in Brabant van het veld en dat moest goed gemaakt worden. Met precies 15 man bij de warming-up was het eerst en vooral zorg om heel te blijven en tijdens het warm draaien paste coach Eus van Dijk nog een wissel toe. Op het veld van clusterpartner Dordrecht ontvingen de wederom in groengeel gestoken Eilanders en hun clustermaatjes de bal op een nat maar goed bespeelbaar veld. De focus was vanaf het begin goed en Breda werd meteen onder druk gezet. Goede acties van Aaron Huizer en Bram Brouwers werden pas op het laatst gestuit en na een afwachtend kwartiertje kwam de ploeg los. Een break van Huizer kon door de tegenstander nog omhoog gehouden worden vlak over de trylijn maar na 20 minuten na goed voorbereidend werk van Rombout Boot en wederom Huizer de lijn goed uitgespeeld en schoof full-back in het gat dat de verdediging van Breda liet vallen om de eerste try te scoren.
Breda was niet bij machte om het sterke voorwaartsenspel te breken en dat schiep kansen aan de kant van de RED Combinatie. Boots ‘Pick & Go’ kon ook nog omhoog worden gehouden maar na een rommelige fase wist nummer 8 Leendert Maliepaard door sterk inlopen de tweede vijfpunter te scoren. Breda werd bestraft met een gele kaart na meerdere hoge tackles en de ruimte die de Combinatie hierdoor kreeg werd meteen benut. Hoop tempo zorgde voor constante druk op de 22 meter van de tegenstander en na een gewonnen scrum zorgden captain Joost kastelein, spelverdeler Twan de Waard en Van Woerkom dat Brouwers uiteindelijk de overlap situatie kon benutten voor de derde try. De Conversie van Huizer was deze keer raak waardoor het na ruim een half uur 17-0 stond.
De focus was er nu een beetje af en laconiek spel leidde tot een slordige knock on waar Breda gebruik van maakte en voor rust de stand naar 17-5 bracht.

Na de rust probeerde Breda van alles om de wedstrijd te doen kantelen. De referee had het moeilijk en de verbale agressie zorgde voor een grimmige sfeer maar flanker Paul van Es eiste een hoofdrol op door die te kanaliseren en om te zetten in energie. Dat werd in de 67e minuut beloond door een try van Twan de Waard die een goede pass van Maliepaard afrondde nadat die langs de scrum was ontsnapt. Het bonuspunt was binnen en nadat Breda een tweede gele kaart had gekregen wederom wegens een hoge tackle leek er geen vuiltje meer aan de lucht. Met wat meer oog voor de medespeler waren er zeker meer try’s gescoord, maar het was nu juist Breda die profiteerde van slordig verdedigen in de lijn en hun tweede try scoorden vijf minuten voor tijd. De Combinatie herpakte zich nogmaals terwijl donkere wolken zich boven het veld samenpakten en zetten aan voor een eindoffensief. De voorwaartsen toonden eens te meer hun dominantie in de scrums en in de laatste minuut wonnen zij wederom een gevecht op 10 meter van de try-lijn waarna, verrassend voor Breda, de blinde kant werd gezocht en invaller Jeroen de Rijt tussen drie verdedigers de zesde try scoorde. Al met al een verdiende overwinning waarmee de mannen hun koppositie verstevigden.

Het Blauwe Ding ging naar Jeroen die speciaal voor de wedstrijd tegen ‘de buren’ ruim boven de maximum snelheid vanuit Den haag kwam rijden en ook nog scoorde. Ut Tuugje ging naar Paul van Es die de agressie positief keerde en na de wedstrijd natuurlijk meteen verbroederde nadat hij glansrijk een enorme plas bier had weggeklokt. Freek bedankt voor het fluiten en alle fans bedankt voor de steun. We zouden nu 5, ja echt VIJF, weken geen competitieverplichtingen meer hebben, maar gelukkig wordt de vorige week afgelaste wedstrijd tegen RC Eindhoven 2 op 24 februari in gehaald in de Lichtstad.