Afgelopen zondag speelden de rugbyers van EFRC Eilanders samen met hun Batavierenmaatjes van RFC Gouda een inhaalwedstrijd tegen RC DIOK 4, alias de Amigo’s. Zowel Eilanders als Gouda kampen met een lange waslijst aan blessures dus met moeite kon een team van 15 spelers op het veld worden gekregen. Omdat captain Rhys Shannon in Engeland was verving Dennis Cleanfield hem als aanvoerder terwijl Wilco de Jong de zware taak als spelbepaler in zijn schoot geworpen kreeg. Gelukkig maakten Mick en Kevin Landegge hun rentree bij de Batavieren, brachten de Sleutelstad bewoners behalve -tig jaar Ereklasse (en Nederlands team) ervaring ook een 8-tal spelers mee die het afgelopen anderhalf seizoen zijn begonnen dus het beloofde een leuke pot te worden.
De Batavieren trapten af en vlogen er meteen goed in wat tot een mooie try van Miquel van der Marel in de 7e minuut leidde na een run langs de zijlijn die door Roger van Dijk werd geconverteerd. De gasten waren wakker geschud en kwamen terug na een goed uitgevoerde line-out gevolgd door een pick & go. Hun ervaring zorgde voor nog twee tries zodat na 22 minuten een 7-21 stand op het bord stond. De Batavieren hielden de zaak nu verdedigend beter dicht en Corné van Eck was een paar keer scherp bij een losse bal achter de ruck van DIOK. Helaas konden de kleine kansjes niet verzilverd worden ondanks goede breaks van Tim van Schaijk, Millo Buis en Gert-Jaap Mooij. Tien minuten voor rust kreeg Kevin Landegge een behoorlijke tik op zijn knie en moest naar de kant. Zonder wissels lukte het toch met een man minder zonder tegenscore de eerste helft uit te spelen.
Voor coach Darren Flynn viel er weinig te veranderen en na een paar tactische tips trapten de Amigo’s af voor het tweede bedrijf. Het publiek ging nog eens goed achter de Batavieren staan met een biertje in de hand en vooral de zoontjes van de sommige spelers strooiden met handige aanwijzingen af was het gewoon ‘banter’?
DIOK had een paar veranderingen doorgevoerd en het begon bij hun een stuk beter te lopen vanaf het begin van de herstart. Scrum-half Daan Stuker en fly-half Wilco de Jong hadden hun handen vol door de lepe looplijnen (try that for Scrabble) van de tegenstander en al snel scoorde DIOK hun bonustry. Thijs Hoogveld kwam van het veld omdat hij in de eerste helft al een knal tegen zijn hoofd had gehad en duizelig was dus meteen HIA (Head Injury Assessment) en zo stonden er maar 13 man op het veld. Kevin werd van zijn ice pack ontdaan, sprong een paar keer dreigend op en neer en kwam terug op het veld. Maar de tegenstander was slim genoeg om de man-meer situatie keer op keer ui te spelen. Een paar rucks en daarna de bal in de lijn waar Maartje haar stem bijna kwijtraakte met roepen om doorschuiven en zich vaak tegen 2 of 3 geel-blauwen zag verdedigen. DIOK liep uit naar een 7-52 voorsprong de, hé, wij stonden toch voor? Een speler van DIOK die naar eigen zeggen een gescheurde knieband had opgelopen bleek na een paar slokken Gouds water, tien minuten koelen en een aai over de bol plots geen ziekenwagen meer nodig te hebben maar stapte zo het veld weer in. Toen een kwartier voor het einde een eerste rijer van DIOK met nekklachten van het veld moest gingen we weer eens naar ‘uncontested’ scrums en was het laatste wapen uitgespeeld. Ondanks manmoedig verdedigen van de backs wist de tegenstander nog 4 tries binnen te lopen voor een 7-78 uitslag die, ook volgens de tegenstander, niet het spelbeeld weer gaf.
Volgens het publiek (voornamelijk zijn schoonfamilie) had Marcel Versluis de hele wedstrijd niets gedaan en kreeg Ut Wuuve Tuugje als Dick of the Day, maar Man of the Match was Kevin Landegge die ondanks een blessure toch terugkwam, een paar geweldige tackles en breaks maakte en de backs prima organiseerde. Ondanks het zware verlies was er een prima 3e helft waarin Marcel en Kevin glorieus de drink-offs wonnen en de clubliederen over de Goudse uiterwaarden galmden. Heuveldinges, SocraTeus en alle anderen bedankt voor de support en het lachen en Caro wederom bedankt voor de mooie foto’s
De Batavieren hebben nu twee weken rust voor zondag 7 november naar de koploper Sparta in Capelle aan de IJssel zal worden afgereisd, maar eerst komen de Oude Meesters en zaterdagspelers van de Eilanders zaterdag in actie in Gouda. Verzamelen om 18:00 uur en de kick-off is om 19:00 uur.
Doedelzak
P.S. Kijktip zaterdag 15:30 Rugby Europe Super Cup: Team Delta – Lusitanos (Portugal) live op https://www.rugbyeurope.eu/rugby-europe-tv
P.P.S. Tip voor Gert-Jaap, ik zou dat Goudse wonderwater gaan bottelen en voor een vuistvol Bitcoins verkopen als het 160 kg zware voorwaartsen van een gescheurde knieband kan genezen.
P.P.P.S. Een zebra is wit met zwarte strepen, ik weet niet of dit ook voor een zebrapad geldt.