Screenshot 2020-10-02 at 06.10.31

Geschiedenis

Op zaterdag 19 maart 2016 kwam een twaalftal Eilanders samen in café De Gouden Leeuw in Melissant en legden het fundament voor de Eerste Flakkeese Rugby Club Eilanders. Onder leiding van oud-international Jan Schaap werd in april voor het eerst getraind op het evenementenveld aan de Oostplaatseweg in Middelharnis. Al snel verhuisden we naar het Concordiaveld en binnen twee maanden trainden er zo’n 20 senioren twee keer per week.

Op 3 juni van datzelfde jaar werd de club notarieel opgericht en vervolgens op 18 juni officieel erkend door Rugby Nederland. De eerste vuurdoop kregen de spelers toen ze op 11 juni meededen aan een beginnerstoernooi bij Rugby Club The Bassets in Sassenheim. Alhoewel alle wedstrijden verloren gingen tegen teams waarin toch wel veel ervaring zat waren zowel het toernooi, de 3e helft, alle complimenten van de omstanders en tegenstanders en de busreis terug een ervaring die nog lang over de tong gingen op het eiland.

Vanaf begin juni werd onder leiding van onze Ierse jeugdcoach Darren Flynn getraind met spelertjes vanaf 6 jaar en dat ging de hele zomer door. Ook werden een aantal clinics aan scholen gegeven. Vanaf oktober ging de jeugd van 6 tot 12 jaar maandelijks toernooitjes spelen, aanvankelijk samen met Oemoemenoe uit Middelburg, later Rugbyclub Etten-Leur.

In september tekenden de voorzitters van E.F.R.C. Eilanders en VV SNS een samenwerkingsverdrag waardoor vanaf oktober een vaste trainingslocatie op vrijdag was gevonden maar ook een clubhuis en een mogelijkheid om thuiswedstrijden te spelen in Stad aan ‘t Haringvliet. De allereerste rugbywedstrijd op Goeree-Flakkee vond plaats op zaterdag 10 december 2016 waarbij de Eilanders de overwinning helaas moesten laten aan WRC-Te Werve uit Den Haag.

Op 24 september 2017 werd het ‘eigen’ veld op Sportpark Van Pallandt geopend door het oudste en jongste lid van de vereniging. In het seizoen 2017 – 2018 speelde het seniorenteam op zondag voor het eerst competitie in de 4e Klasse Zuid van de Rugby Nederland. In 2021 werd het eerste lustrum gevierd. Vanwege de Coronabeperkingen werd dat in 'huiselijke' kring gedaan, maar er werd wel een mooi Lustrummagazine uitgegeven.

Voor het seizoen 2021 – 2022 is een samenwerking aangegaan met RFC Gouda om onder de naam Batavieren te spelen in de 4e Klasse West. De jeugd speelt samen met RCC RC Roosendaal. De Eilanders zijn te gast in het clubhuis van AV & VV Flakkee en HCGO aan de Oostplaatseweg 1 in Middelharnis. Ondertussen telt de club ruim 40 leden die uit alle dorpen van Goeree-Overflakkee komen en zelfs daarbuiten.