Doedelzak Bokaal

Het was een geweldig weerzien op de Van Pallandt. Niet alleen de spelers van Gouda, onze clusterpartner, maar ook de jongens van Bassets 3 onze tegenstander. We hebben een speciale band met de club uit Sassenheim en dit was onze 6e ontmoeting waarvan twee in de competitie 2 jaar geleden. Ik moest het gewoon opzoeken, wanneer we nou voor het laatst een competitiewedstrijd speelden, maar dat bleek dus op 11 oktober 2020 te zijn geweest toen de Batavieren in Gouda wonnen van URC 2,3,4 & 5.

The Bassets kwamen met 11 man en aangezien wij er meer hadden speelde Roland de eerste helft bij hun mee. Wie er aftrapte ben ik even vergeten omdat ik wat oud-spelers moest begroeten die kwamen kijken, leuk gasten. We speelden dus met 13 tegen 12 volgens de regels en nadat een nieuweling van de gasten nog snel zijn bitje had opgehaald in de kleedkamer sloegen ze ook meteen toen. Ondanks 3 geweldige tackles van good old Michel Ruitenbeek wisten ze de bal over de lijn te rommelen en de conversie te verzilveren. Het duurde even voordat de aparte opstelling van de Batavieren echt stond en toen was het Rhys Shannon die onze eerste try drukte na een prima break. Roger, terug op zijn favoriete plek als full-back trapte de gelijkmakende conversie over de dwarsligger. Er werd lekker breed gespeeld en Miquel maakte zijn eerste goede run op de wing, maar werd op het laatst gestuit. Na een kwartier maakte Roger een mooie break, kreeg support van Maartje Haagendijk die goed haar verdediger aantrok en vervolgens op Rhys passte, niet zelfzuchtig speelde de fly-half door naar Sven ter Beek die over de lijn dook voor de 12-7 voorsprong.

De teams waren goed aan elkaar gewaagd en de Bassets namen 6 minuten later weer het heft in handen na een goed uitgespeelde lijn. Met de conversie raak was het weer aan de thuisploeg die zich gesterkt wisten door een leuke groep supporters. De voorwaartsen buffelden er lustig op los en de scrums werden elke keer gewonnen door goed samenwerken van Gert Jaap, Tim van S, Michel, Dennis Both en Tim Verkleij. Uit een fase van sterke voorwaartse acties pakte Tim van Schaijk het ovaal en met drie Bassets aan hem hangende wist hij ons weer op voorsprong te zetten. De door de rest van het team als captain aangewezen Fabian Boers kon de conversie vanuit een erg lastige hoek niet raak te trappen. De goed leidende scheidsrechter moest wat bestraffende woorden spreken omdat er wat slordigheden in het spel slopen waardoor hij te vaak moest fluiten en de Bassets pakten dat duidelijk als eerste op. Hun jonge ploeg begon de bal meer via de lijn te spelen en wisten voor rust twee keer te scoren ondanks een handje onder de bal van Rhys. Ruststand 17 – 26.

Het zonnetje begon te schijnen, geblaf vermengde zich met kinderkreten en coach Darren Flynn gaf wat tips, er wisselende een paar spelers, maar Roland had het naar zijn zin in het zwart-wit-bruin van de Bassets en zij ook met hem dus bleef hij het Maartje lastigvallen ook in de tweede helft.

Ondanks de goede bedoelingen van de Batavieren om het thuispubliek een zege voor te schotelen begin het tweede bedrijf met te veel foutjes en daar wisten de Bassets wel raad mee. Miquel wist 4 minuten na rust met een try saving tackle na een achtervolging van 30 meter nog erger te voorkomen, maar een minuut later stond het toch 17-33 na een paar gemiste tackles. Het leek er even op dat de wedstrijd in een deadlock zat, Tim Verkleij kreeg zijn eerste minuten op de eerste rij nadat Michel het oude lichaam wat rust gaf en ook Both gaf zijn plekje vrijwillig op aan Roel Houbolt in de 2e rij. Maar de spelbepalers begonnen elkaar steeds beter te vinden en uit een snelle combinatie van Rhys en Roger kon Miquel worden aangespeeld die zijn eerste competitie-try kon scoren in de 60e minuut. Vier minuten later was het dezelfde Van der Marel die goed anticipeerde op een knock on in onze 22 meter en het voordeel benutte om een break van 60 meter te maken en de tussenstand weer wat meer in evenwicht te herstellen, 27-33

De Bassets zaten er even helemaal doorheen en de voorwaartsen zetten zoveel druk dat ze niet meer aan aanvallen toekwamen. Niels Ansinger had ondertussen het veld betreden en uit een nieuwe voordeel situatie brak Rhys door voor zijn tweede try. Nadat hij de conversie zelf raak had getrapt stond er ineens weer een voorsprong voor de thuisploeg op het bord, 34-33. En nog was de koek niet op. Een ontketende Miquel werd goed aangespeeld door Maartje en drukte na de aanwijzing van Rhys goed in zijn oren te hebben geknoopt, de bal nu wel tussen de palen voor zijn hattrick in zijn debuut zodat laatstgenoemde met zeen rake conversie de overwinning dichterbij bracht.
Het werd nu pas echt spannend, beide teams zaten er aardig doorheen en er werd minder getackeld en dat stelde de gasten in staat toch weer te scoren. Ik zeg expres even niets voer de conversies om het verhaal spannend te houden. We kropen naar het einde van de pot en Rhys wist door een prima side-step de verdediging van The Bassets op het verkeerde been te zetten en zijn derde try scoren. De buit was binnen, het publiek buiten zinnen (interpretatie van de schrijver) en vragen de blikken gingen naar de referee. Die haalde zijn schouders op en floot voor de kick off. Michel besloot toch weer het veld in te stappen en met de moed der wanhoop verdedigden 13 Batavieren de voorsprong. Roland deed nog eens te veel zijn best voor de tegenstander, Daan Stuker tackelde te veel voor een scrum-half, van de kant klonken aanmoedigingen en toen……brak er toch nog een Bassetspeler door.

Er werd smekend naar de ref gekeken voor de tussenstand, de tijd, de weersvoorspellingen, de temperatuur van het bier. Van de kant kwamen verschillende berichten door van toeschouwers die tries en conversies hadden bijgehouden, spelers keken elkaar wanhopig aan, maar er moest nog worden afgetrapt. Dan nog maar een try scoren en daar joeg Roger de bal naar voren. De Bassets durfden de bal ook nog niet uit te schieten, een aanval werd opgezet, de bal werd overgenomen, de bal werd laten vallen en terwijl de voorwaartsen aan kwamen strompelen riep de scheidsrechter riep ‘Last Play’. De spanning was om te snijden, Daan maakte zich klaar om de vijandelijke scrum-half te tackelen op het moment dat de bal uit de scrum zou komen, maar die was hem te vlug af en trapte de bal richting Middelharnis en een voorzichtig gejuich klonk vanuit het kamp van de gasten…….. Terwijl het poortje werd gevormd kwam de scheidsrechter met het verlossende woord, de uitslag was 46 – 45 in het voordeel van de Batavieren!
Na deze onverwachte wending werden er teamfoto’s met en zonder tegenstander en referee gemaakt, een Basset liep nog een Zumba en daarna ging iedereen gebroeder/zusterlijk richting clubhuis.

Het viel niet mee om de Man of the Match te kiezen na deze ultieme teamprestatie, maar uiteindelijk kreeg Miquel Ut Tuugje om te hangen en stond te stralen in de drink-off. De eigenlijke Dick of the Day was de referee die Niels aanmoedigde de één na laatste conversie niet te hoog te trappen waarop hij prompt de dwarsligger raakte en hiermee bijdroeg aan de verwarring over de score. Maar omdat Jeroen voor de rest een prima pot floot en duidelijk was in zijn uitleg moest Darren een andere Dick aanwijzen. Toen hij daar niet snel genoeg mee was, moest hij zelf Ut Wuuve Tuugje aan en klokte hij de halve liter in anderhalve tel weg.
Maar het feest was nog niet over want Tim toverde een prijs tevoorschijn waar voortaan bij elke ontmoeting tussen Eilanders (al dan niet met de Batavieren) en Bassets 3 om gestreden gaat worden, de Doedelzak Bokaal. Ook in het 3e competitie treffen tussen de twee teams trokken de Batavieren aan het langste eind en Eilanders fly-half Rhys Shannon mocht als jongste speler de bokaal in ontvangst nemen. Het bleef nog even onrustig want de eerste derde helft moest natuurlijk met zang en drank gevierd worden.

Rest mij nog om alle supporters te bedanken, speciaal onze oud- en jeugdspelers, Ben nice to see you mate. Team Ruitenbeek voor de bar en keuken, zoals altijd voortreffelijk geregeld dames en Caro voor de mooie foto’s. En last but not least, Bro Ro voor het meespelen bij de tegenstander. Komende zondag gaan de Batavieren naar Delft alwaar het tweede van Studenten Rugby Club Thor de tegenstander is op het veld aan de Mekelweg. De aftrap is om 13 uur dus tijd genoeg om nog een Billy of een Flöpströp aan te schaffen bij de Ikea.

Eén, twee, drie, BATA 4 !

Doedelzak

P.S. Er gaan geruchten dat Corné ‘Tuk’ van Eck in Frankrijk in trainingskamp is gegaan om zich voor te bereiden op zijn terugkeer op het veld.
P.P.S. De Batavieren zijn nu 665 dagen zonder nederlaag in de competitie.
P.P.P.S. De lange paring van de buidelmuizen put het mannetje uit. Na de paartijd, die enkele dagen tot een week duurt, gaan alle mannetjes dood door stress – totaal kapot van het zware werk